Nost ar aizspriedumiem, ka zemesriekstu sviests ir neveselīgs! Tieši pretēji – tas ir pat ļoti vēlams normālai organisma darbībai!
Mūsdienās zemesriekstu sviests galvenokārt asociējas ar ASV, bet nepaies ne ilgs laiks un arī Latvijā tas tiks pienācīgi novērtēts.
Nutego zemesriekstu sviests ir pagatavots no 97% svaigi grauzdētiem zemesriekstiem, nedaudz sāls, cukura un zemesriekstu eļļas. Netiek pievienots nekas lieks. Savukārt paši zemesrieksti satur 25% augstvērtīgu olbaltumvielu, 50% taukvielu no kurām 80% veido nepiesātinātās taukskābes (mono-, polinepiesātinātās), 10% šķiedrvielu, vērtīgo E vitamīnu (antioksidants), B grupas vitamīnus (sevišķi daudz PP vitamīnu), folijskābi un minerālvielas (kālijs, fosfors, mangāns).
E vitamīns - ir spēcīgs antioksidants, kas nepiesātināto taukskābju un citu lipīdu noārdīšanās gadījumā, novēršot toksisku produktu izdalīšanos un asinsvadu aterosklerozi. E vitamīns tiek dēvēts par jaunības vitamīnu, jo aizkavē krunciņu veidošanos un neitralizē brīvo radikāļu darbību, kas ir atbildīgi par priekšlaicīgu ādas novecošanos.
Zemesriekstu olbaltumvielām, salīdzinājumā ar citiem riekstiem, raksturīga optimāla neaizstājamo aminoskābju attiecība, kas nodrošina to labāku uzsūkšanos kuņģa-zarnu traktā. Jāatzīmē arī tas, ka zemesriekstos ir daudz mazāk tauku, nekā citos riekstos. Ne velti zemesrieksti ir iecienīts veģetāriešu un fotomodeļu ēdiens, jo augstā šķiedrvielu sastāva dēļ rada sātīguma sajūtu.
Zemesrieksti ir lielisks folijskābes avots, kas veicina šūnu veidošanos un atjaunošanos, nepieciešama asinsradei, dzīvības un embrija attīstībai.
Riekstos esošie tauki iedarbojas kā viegls žulti dzenošs līdzeklis.
Zemesriekstu labvēlīgā ietekme:
Kopējam uzņemto tauku daudzumam (t.sk. piesātinātās, mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes) dienā nevajadzētu pārsniegt 25% - 30% no kopējā uzņemto kaloriju daudzuma. Galveno uzmanību jāpievērš nepiesātinātajām taukskābēm. Daļa no šīm taukskābēm ir neaizvietojamas un, līdzīgi kā vitamīnus un minerālvielas, organisms pats tās nespēj sintezēt, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu. Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka neaizvietojamās taukskābes ir vitāli nepieciešamas normālai organisma augšanai un funkcionēšanai.
Neaizvietojamās taukskābes (polinepiesātinātās) tiek iedalītas divās grupās: omega-3 un omega-6. Normālai cilvēka organisma darbībai nepieciešamas abas šīs neaizvietojamo taukskābju grupas, jo tās organismā pilda savas funkcijas savstarpēji mijiedarbojoties.
Nepiesātinātās taukskābes - veselībai labvēlīgās taukskābes, kurām ogļūdeņraža atlikumā ir viena vai vairākas dubultsaites. Iedala mononepiesātinātās un poli nepiesātinātās taukskābēs.
Mononepiesātinātās taukskābes - ir taukskābes ar vienu divkāršo cis-saiti oglekļa ķēdē. Omega-5, omega-7 un omega-9. Mononepiesātinātās taukskābes paaugstina labā ABLH holesterīna līmeni. Tās pilda svarīgu lomu sirds slimību un aterosklerozes riska faktoru profilaksē.Organisms parasti izmanto, lai iegūtu enerģiju, bet var ietilpt arī šūnu membrānās. Šīs taukskābes palielina šūnu jutību pret insulīnu un uzlabo lipīdu maiņu (samazina triglicerīdus serumā, pavairo augsta blīvuma lipoproteīdus, neietekmējot zema blīvuma lipoproteīdu līmeni). Mononepiesātināto taukskābju tauki kavē aterosklerozes un otrā tipa diabēta veidošanos.
Holesterīns- dabā sastopama taukviela, kas ir svarīga organisma šūnu ārējā apvalka sastāvdaļa. Asinīs holesterīns cirkulē kopā ar proteīnu un fosfolipīdiem, veidojot lipoproteīnus – sarežģītu struktūru, kas spēj savienoties ar ūdeni. Šajā formā tas tiek transportēts no gremošanas trakta un aknām uz citiem orgāniem, kur tiek izmantots šūnu membrānas, hormonu un žultsskābju sintēzē. Visiem lipoproteīniem asinīs jābūt noteiktā līmenī un attiecībās. Pie augstākas koncentrācijas lipoproteīnu holesterīns uzkrājas artērijās, izraisot aterosklerozes veidošanos.
ABLH holesterīns (augsta blīvuma lipoproteīnu holesterīns) – šis ir “labais” jeb pretaterosklerotiskais lipoproteīnu holesterīns, jo samazina holesterīna nogulsnes un nogādā tās no orgānu audiem un artērijām uz aknām. No organisma tie tiek izvadīti kopā ar vēdera izeju. Šādā veidā tiek samazināts aterosklerozes veidošanās risks.
ZBLH holesterīns (zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns)- šis ir “sliktais” lipoproteīnu holesterīns, jo pārnes holesterīnu no aknām uz asinsvadu sieniņām un veicina tur aterosklerotisko nogulsnējumu jeb pangu veidošanos. “Sliktajam” holesterīnam piemīt īpašība nogulsnēties uz asinsvadu sieniņām. Asinsvads sāk aizsērēt un kļūst arvien šaurāks, asins plūsma paliek vājāka un līdz ar to attiecīgais orgāns, ko baro šis asinsvads, nesaņem savai eksistencei nepieciešamo skābekļa un barības vielu daudzumu. Veidojas nopietna hroniska artēriju slimība, ko sauc par aterosklerozi. Jo lielāks ir ZBLH holesterīna līmenis, jo lielāks ir aterosklerozes riska faktors.
100g Nuteko zemesriekstu sviesta satur 25g mononepiesātināto taukskābju.
Polinepiesātinātās taukskābes - taukskābes ar divām un vairāk divkāršajā saitēm oglekļa ķēdē (pirmās dubultsaites pozīcija – Omega-3, Omega-6, Omega-9 taukskābes). Uztura polinepiesātinātās taukskābes kopumā (ω-3 un ω-6 saimes) samazina asinīs kopējo holesterīna daudzumu. Omega-3 ģimenes taukskābes ir būtiska pareiza uztura sastāvdaļa, jo organisms pats tās nespēj sintezēt. Tas palīdz uzturēt pareizu holesterīna līmeni asinīs, piedalās šūnu membrānu veidošanā un ir nozīmīgas bērnu augšanas un attīstības procesā. Šo taukskābi satur tikai nedaudzas eļļas, tai skaitā zemesriekstu eļļa. Pēdējo gadu pētījumos pierādīts, ka nepiesātinātās Omega-3 taukskābes var izmantot sirds un asinsvadu, iekaisīgo locītavu slimību ārstēšanā, kā arī smadzeņu darbības uzlabošanai.
100g Nuteko zemesriekstu sviesta satur 16g polinepiesātināto taukskābju.
Piesātinātās taukskābes - taukskābes, kurām ogļūdeņraža atlikumā nav dubultsaišu. Šī ir veselībai visnelabvēlīgākā taukskābju grupa.
Šūnu membrānā esošajām polinepiesātinātajām taukskābēm ir būtiska loma šūnu vielmaiņā. Tās uztur šūnu membrānas škidrā veidā. Membrānās notiek lipīdu un proteīnu mijiedarbība, ko nodrošina polinepiesātinato taukskābju savienojumi. Tie kontrolē membrānu vielmaiņas funkcijas.
Absolūti nepieciešamās neaizstājamās polinepiesātinātās taukskābes ir linolskābe (omega-6), ɑ-linolēnskābe (omega-3). Šīs taukskābes ietilpst civēku šūnu membrānā, smadzenēs, acs tīklenē, dzimumšūnās.
Omega-3
Veiktie zinātniskie pētījumi par omega-3 neaizvietojamo taukskābju iedarbību uz cilvēka organismu liecina, ka šīm unikālajām taukskābēm piemīt plaša spektra labvēlīga ietekme uz cilvēka veselību.
Omega-3 neaizvietojamās taukskābes:
Ja uzturā ir daudz omega-3 taukskābju, samazinās gan iekaisuma reakcijas, gan asinsvadu sašaurināšanās un trombocītu salipšanas reakcijas. Šo vielu esamība lielā daudzumā samazina arī imūnsistēmu nomācošo vielu veidošanos.
Omega-6
Omega-6 neaizvietojamās taukskābes labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, veicina imunitāti un piedalās organisma vielmaiņas procesos, līdzīgi kā omega-3.
Plašākie pētījumi ir veikti par omega-6 taukskābi Gamma-linolēnskābi (GLS), kas:
Zinātnieku un uztura speciālistu ieteikums ir ievērot ikdienas diētā attiecību 1:4 starp omega-3 un omega-6 taukskābēm.
Šīs vitāli svarīgās polinepiesātinātās taukskābes satur arī zivis, taču zivju un zivju eļļas patērētājiem ir jāņem vērā, ka šie produkti var saturēt smagos metālus un citas toksiskas vielas, kas nonāk zivīs ar barību ūdeņu piesārņojuma rezultātā. Kaut arī zivis ir omega-3 taukskābju avots, tās pašas nesintezē šīs taukskābes, bet gan uzņem tās ar aļģēm un planktoniem.
Tāpēc drošāk uzturā lietot zemesriekstu sviestu!
Uztura piesātināto, mononepiesātināto un polinepiesātināto tauku attiecība ir vēlama 1 : 1,2 : 0,8. Latvijā tā ir 1 : 1,0 : 0,6 (2004).
Grūtniecība
Neaizvietojamajām taukskābēm ir unikāla nozīme grūtniecības laikā, kad notiek embrija šūnu, audu un orgānu veidošanās. Šajā periodā embrijam ir liela nepieciešamība pēc neaizvietojamajām taukskābēm, un to saņemšana ir atkarīga no tā, cik daudz neaizvietojamās taukskābes māte uzņem grūtniecības periodā.
Zemesrieksti nav uzskatāmi par riekstiem, bet gan par pākšaugiem. Pie riekstiem tos pieskaita tādēļ, ka to ķīmiskais sastāvs un garšas īpašības ir tādas kā riekstiem, nevis pupām.